O PRZEPIÓRKACH

Przepiórki są fascynującymi ptakami dającymi nam zdrowe, smaczne jaja i pyszne mięso, które gości na najbardziej wykwintnych stołach całego świata. Przepiórki jako nieliczne z drobiu użytkowego nadają się do hodowli hobbystycznej przydomowej ukierunkowanej na pozyskiwanie jaj lub tuszek. Praktycznie każdy może założyć swoją własną nawet malutką hodowlę umieszczając klatkę w piwnicy, garażu czy latem w altance ogrodowej. 

W tym celu można zakupić specjalne klatki (dostępne też w internecie od 200 zł wraz z akcesoriami typu poidełka i karmidła), w której można chowac nawett 10-15 sztuk. Podczas transportu należy uważać na pisklęta, które źle znoszą zmiany temperatury.Przepiórki już w jedną dobę po wykluciu zwiększają swoją masę dwukrotnie, ale potrzebują stałej temperatury ok. 38-40 st. oraz odpowiedniego pożywienia i stałego dostępu do wody. 

 

 

Produkujemy jaja przepiórcze na własnych fermach. Jednocześnie zajmujemy się pracą hodowlaną oraz współpracujemy z hodowcami przepiórek, zielononóżek kuropatwianych, strusi, perliczek i innych. Współdziałamy również z dystrybutorami i przetwórcami, którzy po dostarczeniu jaj produkują dla nas m.in. makarony i ciastka na ich bazie. Hodowcy współpracujący z firmą mają dostęp do dobrych i tanich środków produkcji, a także ułatwione funkcjonowanie na rynku. Dzięki odpowiedniej koordynacji zaopatrujemy w jaja przepiórcze i kur zielononóżek sklepy tradycyjne oraz ze zdrową żywnością na terenie nie tylko Polski. Jednocześnie ciągle szukamy nowych przedsiębiorców chętnych do nawiązania współpracy.