CIEKAWE POMYSŁY

Wiele osób nawet nie ma pojęcia jaki potencjał mają w sobie te malutkie jajeczka.  Ponieważ już sam ich wygląd jest ciekawy, grom ludzi patrzy na nie niepewnym a nawet podejrzliwym okiem. Nic jednak bardziej mylnego, ponieważ odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale co najważniejsze - zdrowotnymi. Charakteryzują się zwiększoną zawartością mikroelementów (wapń, cynk, miedź, żelazo), wszystkich witamin (z wyjątkiem wit.C) oraz aminokwasów i karotenów niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są jak do tej pory najlepszym odkrytym źródłem łatwo przyswajalnego fosforu. Praktycznie nie zawierają cholesterolu dlatego polecane są osobom z chorobami serca i układu krążenia. Polecane przez lekarzy i diabetologów w rekonwalescencji, astmie, cukrzycy, miażdżycy, chorobach nerek i wątroby, anemii, zaburzeniach nerwowych, szczególnie dla dzieci i osób starszych. Niezmiernie rzadko powodują alergie u osób uczulonych na białko jaj. Usatysfakcjonowane będą również osoby dbające o linię, bowiem jaja przepiórcze są średnio o 15-20% mniej kaloryczne niz jaja kurze dostarczając przy tym WIĘCEJ substancji odżywczych. Podsumowując - same zalety.

 

 

 

POMYSŁY NA PRZEPISY Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

Wiele inspiracji możemy znaleźć na stronach kulinarnych. Jajka te mają zastosowanie identyczne jak kurze i dlatego możliwości zastosowania są nieograniczone. Przyjęty ogólnie przelicznik to 3-4 jajka przepiórcze w zależności od wielkości na 1 jajko kurze. Pyszne zarówno gotowane (tylko 3 minuty na twardo i 1 minutę na miękko!), jako omlet, jajecznica, do kanapek, przystawek (jajeczka faszerowane lub koreczki), do ciast i deserów, domowej roboty makaronów, jako dodatek do zup (żurek wielkanocny i nie tylko), znakomicie zwiążą mięso mielone na kotlety czy gołąbki. ich obieranie może być nieco denerwujące, dlatego po ugotowaniu należy zalać je zimną wodą, obtłuc delikatnie całe skorupki i pozostawić tak na kilka minut w wodzie.

Napewno nie pozostaną obojętne na wzrok małych niejadków i zmienią każdą przystawkę i sałatkę w ekstrawaganckie danie.

Oto kilka przepisów zaczerpniętych z popularnych stron kulinarnych, które można wedle upodobań modyfikować:

 

 

OMLET Z JAJ PRZEPIÓRCZYCH NA SŁODKO

8 jaj przepiórczych, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki wody,1 lyzka oleju do smażenia

Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę oraz wodę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron, podawać z dżemem, owocami lub nutellą.

 

 

 

 

JAJECZNICA Z CEBULĄ I SZCZYPIORKIEM NA JAJKACH PRZEPIÓRCZYCH

12 jaj przepiórczych, mała cebula, pół pęczka szczypiorku, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Cebulę drobno posiekać, umyć i posiekać szczypiorek, wsypać do miseczki, wbić jajka doprawiając całość do smaku solą i pieprzem. rozgrzać masło na patelni i wylać rozkłóconą masę jajeczną, smażyć na małym ogniu mieszając szpatułką do otrzymania porządanej konsystencji. Podawać z pieczywem i świeżymi warzywami.

 

 

 

JAJA PRZEPIÓRCZE MARYNOWANE NA 3 SPOSOBY

MARYNATA Z BURACZKAMI

1 świeży burak, pół szkl. octu, półtora szkl. wody, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki soli, 1 czubata łyżka cukru.

Buraka obranego i pokrojonego ugotowaćz wszystkimi składnikami i ostudzić marynatę, zalać ugotowane i obrane jajka przepiórcze włożone po 10 do małych słioczków (po musztardzie lub koncentracie pomidirowym). Zakręcić i odstawić na min. 2 dni w chłodne miejsce.

 

MARYNATA Z KURKUMĄ

pół łyżeczki kurkumy, pół szkl, octu, 2 szkl. wody, 5 goździków, 1 liść laurowy, 4 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskiego, pół łyżeczki soli, łyżka cukru

Całość zagotować i ostudzić, postępować analogicznie jak z marynatą buraczkową.

 

MARYNATA Z OCTEM BALSAMICZNYM

1,5 szkl. wody, pół szklanki octu balsamicznego, ćwierć szkl. octu winnego czerwonego, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki soli, 1 cebula czerwona, 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe.

Cebulę pokroić i dodać pod koniec gotowania zalewy z reszty składników, ostudzić całość i zalać przygotowane jajka jak w zalewie z buraczkami.

Wszystkie warianty można dodawać do kanapek, sałatek, jako zakąskę lub samodzielnie jako przystawkę. Świetnie smatują z rukolą.

 

 

JAJKA PRZEPIÓRCZE PO SZKOCKU

12 jajek przepiórczych ugotowanych i obranych, pół kg mielonego mięsa wieprzowego, przyprawa do mięsa mielonego, bułka tarta, sól, pieprz, 4 surowe jaja przepiórcze, cebula, olej do smażenia.

Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, przyprawą, dodać surowe jajka, ok. pół szkl. bułki tartej i drobno posiekaną cebulę, wyrobić całość i podzielić na 12 równych części. Z każdej na ręce uformować krążek i nadziać całym ugotowanym jajkiem tworząc kulki, w sumie 12 sztuk. Każdą obtoczyć w bułce tartej i smażyć z kazdej strony na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem kilka minut. Podawać z ziemniakami i surówką lub na zimno jako przekąskę (ciekawostką jest, że w kraju pochodzenia podawane są właśnie jako przekąska do whiskey lub piwa).

 

 

 

 

KANAPKI Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

 

 

MAKARON Z RUKOLĄ I JAJAMI PRZEPIÓRCZYMI NA CIEPŁO

250 g makaronu szpinakowego (wstążki, kokardki lub rurki), 12 jaj przepiórczych, 80 g świeżej rukoli, oliwa extra virgin, sól, pieprz, starty parmezan do posypania.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wsypać do sporej miski, dodać rukolę i polać oliwą, doprawić pieprzem i wymieszać całość. Rozdzielić na 4 porcje. Usadzić jajka, a gdy będą prawie gotowe przełożyć po 3 na porcję i polać oliwą. Delikatnie oprószyć parmezanem, podawać na ciepło.

 

 

 

 

ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

2 kurze udka z podudziem, pęczek włoszczyzny, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, pieprz i sól do smaku, kostka rosołowa, słoiczek szczawiu, 20 jajek przepiórczych.

Na udkach ugotować bulion z włoszczyzną i przyprawami, wybrać ewentualne szumowiny z bulionu i dodac kostkę rosołową. Mięso podzielić na drobne części i wrzucić do zupy razem ze szczawiem ze słoiczka. Całość gotować kilka minut w tym czasie gotując jajka przepiórcze. Obrać i przełożyć do talerzy (po 5 do każdego) i podawać z zupą na gorąco. 

 

 

ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE Z JAJAMI PRZEPIÓRCZYMI

pół litra żurku z butelki lub domowego, 6 kiełbasek białych parzonych, 200 ml śmietany, 2 ząbki czosnku, 3 listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz do smaku, 12 jajek przepiórczych ugotowanych i obranych.

Do 1 l wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól i pieprz oraz kiełbasę, gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Po tym czasie odłowić kiełbasę, czosnek, ziele i liście a dolać żureki gotować 10 minut. Zabielić śmietaną i dosypać sporo majeranku, gotować jeszcze chwilę dodaąc kiełbaski pokrojone na mniejsze kawałki. Podawać z jajkami przepiórczymi przekrojonymi wzdłuż a pół i pieczywem.

 

 

 

SAŁATKA MAKARONOWA Z JAJEM PRZEPIÓRCZYM

200 g makaronu szpinakowego wstążki, 20 jajek przepiórczych ugotowanych i oskubanych, papryka zielona, mała cebula, 50 g szynki drobiowej, szczypiorek, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.

Ugotować makaron, ostudzić i przełożyć do miski. Paprykę pokroić w kosteczkę, a szynkędrobiową w paski i dodać do makaronu. Cebulę pokroić w piórka i również dodać do miski. Dodaćdrobno posiekany szczypiorek, 3 łyżki majonezu i doprawićdo smaku mieszając całość. Gotowe jajka przekroić wzdłuż na pół i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać, podawać po schłodzeniu.

 

 

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

Filet z kurczaka, torebki po pieczenia, zioła prowansalskie, sól i pieprz, miks sałat, garść kiełków, garść prażonych ziaren słonecznika, 5 jajek przepiórczych ugotowanych i obranych, sos vinegret jako dressing.

Filet przyprawić solą, pieprzem i ziołami, wstawić do piekarnika w woreczku i upiec tak aby nie był suchy. Gotowego kurczaka pokroić w plastry. Do miski wsypać sałatę, ostudzonego kurczaka, jajka przekrojone na pół, posypać kiełkami i słonecznikiem, na koniec polać dressingiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.